latest news

links

other useful links

CD-Player repair

Speaker test and repair

Playlists

 

 

 

 

 

Technics sa-222

Technics mörka receiver SA-222 ser inte särskilt respektingivande ut men är en ganska avancerad konstruktion med kvartsstyrd syntesmottagare och en riktigt fin förstärkardel. Färgen ser kanske proffsig ut men är onekligen en smula dyster. SA-222 säljs oftast i paket och då blir priset avsevärt lägre och torde hamna kring 2000 kronor.

Inställningen av radiostationer sker automatiskt. Man trycker på en av de två inställningsknappar som finns, en för sökning uppåt i frekvens och den andra för sökning nedåt. När apparaten hittar en radiostation med sådan styrka att den går att ta emot stannar den upp där och stationens frekvens visas både med siffror på en tablå och på en skala med visare. Den senare anordningen ser visserligen ut som en vanlig stationsskala vid en hastig titt men består i själva verket av ett visarinstrument i stort format som ligger på tvären. Det kan tyckas vara lyx att ha båda dessa stationsindikeringar men det kan vara bra att med visarens hjälp få en överblick av inom vilket område man letar stationer eftersom det är svårt att se de siffervärden som fladdrar förbi då man söker stationer.

Radiodelen hade normal känslighet vid FM-mottagning och det tillråds att man använder en åtminstone hyfsad antenn för att få brusfri stereomottagning. Distorsionen var hyfsad på FM-stereomottagning

och frekvensgången ovanligt rak och fin. Vid lyssning lät ljudet faktiskt bättre än vad siffrorna indikerar. Ljudet var ovanligt öppet och hade dessutom ett fint djupperspektiv.

Förstärkardelen är inte den kraftigaste i testet men en av de mest välljudande med ren diskant och en bra kraft i basen som främsta kännetecken. Dessutom var förstärkarens brusnivå mycket låg.

Technics SA-222                                         2300:-
Radiodelen  
Känslighet i dBf Mono                                                   vid 46 dB S/N Stereo 22 39
Frekvensgång +dB                                                           20-15000 Hz -dB 0 2,0
Distorsion i %: 100 Hz 0,68
THDvid65dBf1kHz 0.52
signalnivå) 5 kHz 0,42
Signal/brusförhållande i dB vid 65 dBf signal 66
Förstärkardelen  
Uteffekt i W vid 8 ohm 35
(vid klippning) 4 ohm 38
Distorsion THD i % vid nominell effekt  30W 0,04
Frekv.gång +/- db AUX PHONO 0,2 0,4
Signalbrusf. dB PHONO 76
rel. 5 resp. 100mVTAPE 92
Max. insign mV PHONO 160
Ingång MC-pickup o
PHONO-ingångar 1
TAPE-ing. (RCA-typ)
2
TAPE-ing. DIN-kontakt
Högtalarutgångar, par

 

Antenning., skruvkont.

Antenningång koaxialk.

2
o
Inb AM-antenn: Stav

Ramantenn

o

Extra nätuttag o
Syntesmottagare FM
Övrig utrustning  
Snabbval FM-stationer 7
AM-mottagning KV o
förutom MV LV Stationsratt m svänghjul o
Loudness: Omkopplare

Steglös

o

Effektmätare o
Filter LOW

HigH

o

Antal hörtelefonuttag 1

 

 

I testen ingick   Dux 6695  Harman/Kardon 350i  Hitachi HTA-4000  JVC R-X2  Kenwood KR-720 Luxman R-5045  Marantz SR-100  Onkyo TX-20  Pioneer SX-400L  Rotel RX-500  Sony STR-VX1  Technics SA-222

RADIODELEN

Känsligheten har mätts för stereo- och monomottagning. För att få så brus-fri mottagning som möjligt är det viktigt att mottagaren är känslig, kräver bara en svag radiosignal för acceptabel. Ju lägre dBf-vär-de desto bättre. Frekvensgången bör vara så rak som möjligt. Avvikelsen i dB skall vara liten. Distorsionen har mätts i bas (100 Hz), mellanregister (1 kHz) och diskant (5 kHz). Ju lägre värde desto bättre och renare ljud. Signal/brusförhållandet anger skillnaden i styrka mellan ljudet och bruset. Ju större skillnad och högre värde desto mindre brus hör man.

FÖRSTÄRKAR-DELEN

Uteffekten har mätts vid den nivå då förstärkaren inte längre förmår återge hela ljudsignalen utan klipper av den. Normalt får man mer effekt vid 4 ohm än vid 8 ohm, ju större skillnad desto bättre. Distorsionen skall vara så låg som möjligt liksom avvikelsen i Frekvensgången.

Signalbrusförhållandet: bättre ju högre värdet är, se ovan.

Max. insignal Phono. Detta värde anger hur kraftig signal grammofoningången tål innan den överbelastas och ljudet börjar låta illa. Normalt är värden över 100 mV tillräckliga.

ÖVRIG UTRUSTNING

som är den andra delen i tabellen visar vilka utrustningsdetaljer som ingår. Detaljer som finns markeras med en fylld cirkel. Detaljer som ej finns markeras med ej fylld cirkel. För vissa detaljer anges antalet med siffror, t ex antalet FM-stationer som kan snabb väljas.