latest news

links

other useful links

CD-Player repair

Speaker test and repair

Playlists

 

 

 

 

 

Dux 6695

Detta är den effektstarkaste apparaten i testet men DUX ger ofta ganska hög effekt i förhållande till sitt pris. Det som är roligt är att distorsionen samtidigt håller en mycket låg och bra nivå så att man verkligen kan ha glädje av den höga effekten. Apparaten har en ganska normal design med sober och enkel uppbyggnad. Rattar och knappar sitter lätt åtkomliga, har lämplig storlek och är lätta att manövrera. Däremot kan det ibland vara svårt att snabbt hitta rätt i den högra raden av tryckknappar där det sitter inte mindre än åtta stycken likadana i en rad. Man får då ofta läsa innantill på texten för att hitta.

För den som vill ha en effektstark receiver är denna modell utan tvekan en av marknadens mest prisvärda. Har man högtalare med låg verkningsgrad så kräver de ordentligt med effekt för att komma till sin rätt och liksom "blomma ut". Även om man bara använder en liten del av effekten i genomsnitt så innebär den högre effekten en reserv som gör att ljudet låter mindre ansträngt, det upplevs som luftigare och renare.

Radiodelens FM-mottagare har bra känslighet men resultatet blir dock bättre med en bra antenn om man har måttliga eller dåliga mottagningsförhållanden. För den som har centralantenn är antennanslutningarna bekväma genom att de är av den standardiserade DIN-typen. Det finns ingång både för bandkabel och koaxialkabel och skall man välja vill vi rekommendera ingången för 300 ohms bandkabel som för det mesta ger bästa resultat. Detta gäller faktiskt alla andra receivrar i denna test också.

Med bra antenn blir FM-ljudet på radio ovanligt brusfritt och har en tillfredställande låg distorsion. Förstärkardelen ger en ovanligt fin dynamik och är även i andra avseenden helt tillfredställande.

DUX

SX-6695 1670:-

Radiodelen  
KänslighetidBfMonovid46dBS/NStereo 17 37
Frekvensgång +dB                                             20-15000 Hz -dB 0,2 8,8
Distorsion i %: 100 Hz 0,94
signalnivå) 5 kHz 0,50
THDvid65dBf1kHz 0.44
Signal/brusförhållande i dB vid 65 dBf signal 71
Förstärkardelen  
Uteffekt i W vid 8 ohm 53
(vid klippning) 4 ohm 58
Distorsion THD i % vid nominell effekt W 48W 0,07
Frekv.gång +/- db AUX                                  PHONO 0,5 0,3
Signalbrusf. dB PHONO 78
rel. 5 resp. 100mVTAPE 88
Max. insign mV PHONO 155
Ingång MC-pickup 0
PHONO-ingångar 1
TAPE-ing. (RCA-typ)
2
TAPE-ing. DIN-kontakt
Högtalarutgångar, par

 

Antenning., skruvkont.

 Antenningång koaxialk.

2
#b)
Inb AM-antenn: Stav                                    Ramantenn o
Extra nätuttag o
Syntesmottagare FM 0
Övrig utrustning  
Snabbval FM-stationer o
AM-mottagning KV                                      förutom MV LV o
 Stationsratt m svänghjul  
Loudness: Omkopplare                                   Steglös o
Effektmätare o
Filter LOW                                                           HigH • •
Antal hörtelefonuttag 1

I testen ingick   Dux 6695  Harman/Kardon 350i  Hitachi HTA-4000  JVC R-X2  Kenwood KR-720 Luxman R-5045  Marantz SR-100  Onkyo TX-20  Pioneer SX-400L  Rotel RX-500  Sony STR-VX1  Technics SA-222

RADIODELEN

Känsligheten har mätts för stereo- och monomottagning. För att få så brus-fri mottagning som möjligt är det viktigt att mottagaren är känslig, kräver bara en svag radiosignal för acceptabel. Ju lägre dBf-vär-de desto bättre. Frekvensgången bör vara så rak som möjligt. Avvikelsen i dB skall vara liten. Distorsionen har mätts i bas (100 Hz), mellanregister (1 kHz) och diskant (5 kHz). Ju lägre värde desto bättre och renare ljud. Signal/brusförhållandet anger skillnaden i styrka mellan ljudet och bruset. Ju större skillnad och högre värde desto mindre brus hör man.

FÖRSTÄRKAR-DELEN

Uteffekten har mätts vid den nivå då förstärkaren inte längre förmår återge hela ljudsignalen utan klipper av den. Normalt får man mer effekt vid 4 ohm än vid 8 ohm, ju större skillnad desto bättre. Distorsionen skall vara så låg som möjligt liksom avvikelsen i Frekvensgången.

Signalbrusförhållandet: bättre ju högre värdet är, se ovan.

Max. insignal Phono. Detta värde anger hur kraftig signal grammofoningången tål innan den överbelastas och ljudet börjar låta illa. Normalt är värden över 100 mV tillräckliga.

ÖVRIG UTRUSTNING

som är den andra delen i tabellen visar vilka utrustningsdetaljer som ingår. Detaljer som finns markeras med en fylld cirkel. Detaljer som ej finns markeras med ej fylld cirkel. För vissa detaljer anges antalet med siffror, t ex antalet FM-stationer som kan snabb väljas.