latest news

links

other useful links

CD-Player repair

Speaker test and repair

Playlists

 

 

 

 

 

 Hitachi HTA-4000

Denna receivermodell såldes inte lös utan priset är därför uppskattat till vad det borde vara med häsnyn till priset på de paket i vilka den ingick. Svenska Hitachi sa att apparaten i varje fall kostade under 2000 kronor (1982).

HTA-4000 är relativt stor i formatet vilket till största delen beror på att den är förhållandevis hög. Högra delen som innehåller volymratt, programväljare och en tablå som indikerar valt program och uteffekten känns riktig när man använder apparaten. Den vänstra halvan har en bra visning av radiostationernas frekvenser, snabbval och inställning. Däremot kan man ha olika åsikter om tonkontrollerna med sina skjutreglage som inte känns bra och ser osymmetriska ut men som onekligen är stilenliga. På det hela taget är dock Hitachi HTA-4000 en mycket prydlig och lättskött apparat.

Tittar man på utrustningen och prestanda så är Hitachi HTA-4000 utan tvekan mycket prisvärd. Den har visserligen inga enastående fina egenskaper men de är över lag bra med en radiodel som har fin frekvensgång och låg distorsion och förstär-kardelen är ovanligt kraftig med fina värden både på distorsion och brus. HTA-4000 är den billigaste av receivrarna med syntesinställning på radion, både på FM och mellanvåg. Det gör att man bekvämt får snabbval av sex stationer på vardera våglängdsområdet. Det är dock diskutabelt hur stor nytta man har av den stegvisa inställningen. På FM är den utan tvekan bekväm och fungerar bra. På mellanvåg är stegen mellan de olika frekvenserna väl stort för att man alltid skall kunna ställa in så bra som möjligt.

Vid lyssning gav HTA-4000 ett mycket bra intryck med rent och brusfritt ljud på FM-stereo samt ett ovanligt fint djup i ljudet. Basen lät ovanligt ren och det märks att Hitachi har satt in en bra förstärkare i apparaten. Av syntesapparaterna är denna modell den mest prisvärda.

Hitachi HTA-4000 1700:-
Radiodelen  
Känslighet i dBf Mono                               vid 46 dB S/N Stereo 21 38
Frekvensgång +dB                                     20-15000 Hz -dB 0,8 0,4
Distorsion i %: 100 Hz 0,45
THDvid65dBf1kHz 0.45
signalnivå) 5 kHz 0,35
Signal/brusförhållande i dB vid 65 dBf signal 65
Förstärkardelen  
Uteffekt i W vid 8 ohm 38
(vid klippning) 4 ohm 37
Distorsion THD i % vid nominell effekt  35W 0,07
Frekv.gång +/- db AUX                                 PHONO 0,6 0,6
Signalbrusf. dB PHONO 11
rel. 5 resp. 100mVTAPE 90
Max. insign mV PHONO 160
Ingång MC-pickup o
PHONO-ingångar 1
TAPE-ing. (RCA-typ)
2
TAPE-ing. DIN-kontakt 0
Högtalarutgångar, par Antenning., skruvkont. Antenningång koaxialk. 2
Inb AM-antenn: Stav

Ramantenn

o
Extra nätuttag o
Syntesmottagare FM
Övrig utrustning  
Snabbval FM-stationer 6
AM-mottagning KV o
förutom MV LV

Stationsratt m svänghjul

0
Loudness: Omkopplare

Steglös

o
Effektmätare
Filter LOW

HigH

o
Antal hörtelefonuttag 1

I testen ingick   Dux 6695  Harman/Kardon 350i  Hitachi HTA-4000  JVC R-X2  Kenwood KR-720 Luxman R-5045  Marantz SR-100  Onkyo TX-20  Pioneer SX-400L  Rotel RX-500  Sony STR-VX1  Technics SA-222

RADIODELEN

Känsligheten har mätts för stereo- och monomottagning. För att få så brus-fri mottagning som möjligt är det viktigt att mottagaren är känslig, kräver bara en svag radiosignal för acceptabel. Ju lägre dBf-vär-de desto bättre. Frekvensgången bör vara så rak som möjligt. Avvikelsen i dB skall vara liten. Distorsionen har mätts i bas (100 Hz), mellanregister (1 kHz) och diskant (5 kHz). Ju lägre värde desto bättre och renare ljud. Signal/brusförhållandet anger skillnaden i styrka mellan ljudet och bruset. Ju större skillnad och högre värde desto mindre brus hör man.

FÖRSTÄRKAR-DELEN

Uteffekten har mätts vid den nivå då förstärkaren inte längre förmår återge hela ljudsignalen utan klipper av den. Normalt får man mer effekt vid 4 ohm än vid 8 ohm, ju större skillnad desto bättre. Distorsionen skall vara så låg som möjligt liksom avvikelsen i Frekvensgången.

Signalbrusförhållandet: bättre ju högre värdet är, se ovan.

Max. insignal Phono. Detta värde anger hur kraftig signal grammofoningången tål innan den överbelastas och ljudet börjar låta illa. Normalt är värden över 100 mV tillräckliga.

ÖVRIG UTRUSTNING

som är den andra delen i tabellen visar vilka utrustningsdetaljer som ingår. Detaljer som finns markeras med en fylld cirkel. Detaljer som ej finns markeras med ej fylld cirkel. För vissa detaljer anges antalet med siffror, t ex antalet FM-stationer som kan snabb väljas.