Hem

Om 

Support

Tips&Trix

Annonsera

Kontakt

  SÖK PRODUKT/RESERVDEL

  ERBJUDANDE

  NYHETER                                                LÄNKAR

                                       
      

                      Förstärkare

                       Receivers

                         Spelare

                       Högtalare

               TV/Projektor/Skärmar

                CD/DVD/VCR/Vinyl

                   Tillbehör
                  Frakt och returer
                          Misco.se
          
          

Copyright ® 2006 HiFiGoteborg.se
All Rights Reserved

          
       Besök Våra Partner i Sverige
 

 

 

 

Vad är RIAA och vad är "en Riaa"
 

RIAA står för Record Industry Association of America men också för den inspelnings- och avspelningskorrektion som numera används över hela världen för LP.

För att börja från början så visade det sig tidigt att man behövde gravera skivor med lägre styrka i basen och högre styrka i diskanten för att få en bra ljudkvalitet. Det leder för långt i denna lilla artikel att förklara varför - du som är intresserad kan läsa mera i den mycket informativa artikeln av Gary A Galo.

Låt oss bara konstatera att den frekvenskorrigering som krävts under olika tider har varit olika - från början (78-varvs-tiden) hade varje skivbolag sin egen korrigeringskurva.

1956 bestämde man sig inom de bolag som var anslutna till Record Industry Association of America för att använda en och samma kurva - den som tidigare använts av RCA-Victor. Praktiskt nog beslöt sig alla skivbolag för att följa den standarden som då kallades RIAA-kurva, RIAA-korrigering mm eftersom den hade bestämts inom RIAA.

Detta var givetvis mycket praktiskt eftersom man då relativt enkelt kunde göra förstärkare som klarade alla skivbolags skivor - tidigare måste man lägga in olika filter för olika skivbolag - något som givetvis var väldigt opraktiskt och som fortfarande ställer till det för 78varvs-entusiaster!
Du som är mycket intresserad av hur stora korrigeringar som görs vid olika frekvenser kan här ladda ner en tabell över RIAA-kurvan.

De idag vanligaste pickuperna behöver korrigeras så att det totala resultatet blir en rak frekvensgång.

Detta gör man genom att i hifi-anläggningen införa ett filter - en Anti-RIAA som alltså är en spegelbild av det filter som använda vid graveringen.

Därmed är man tillbaka till den raka frekvensgången igen.

Dessutom måste signalen från de vanligaste pickuperna också förstärkas ca 40dB för att signalnivån skall komma upp i den standardnivå som man bestämt sig för skall gälla för normala linjeingångar.

Man gör därför Riaa-korrigeringen samtidigt med förstärkningen i det så kallade grammofonsteget, Riaa-steget eller grammofon-förförstärkaren.

För en kristallpickup (som var vanlig på 50-talet) gäller delvis andra förutsättningar. Där krävs oftast inte samma korrigering av frekvensgången på grund av den pickuptypens upptagningskaraktäristik. Inte heller behöver signalen förstärkas då den i princip lämnar signal på linjenivå. Inte helt sällan behöver dock basen förstärkas något får att uppnå en någorlunda rak frekvensgång - pickupens frekvensgång är trots allt sällan exakt lika med Riaa-kurvan!
Alla bilder klickbara
antiriaa
Antiriaa med de olika brytfrekvenserna.
Teoretiska värden

RIAAfig1
Graver- och avspelningskurvor i praktiken.
kristallpup
Frekvensgång från två olika kristallpickuper vid avspelning av skiva graverad med riaa-korrigering. Som synes långt ifrån rak frekvensgång.

 
Vad är "en riaa"
På senare tid så har man börjat se uttrycket "en riaa" i hifi-press och på andra ställen.

Eftersom CDn är den vanligaste musikbäraren så har man numera slopat grammofonsteget i många (de flesta!) förförstärkare.

Det finns helt enkelt inte längre en grammofoningång med riaa-korrigering - du kan alltså inte spela dina LP.

Därför säljs det numera också lösa grammofonsteg med riaa-korrigering som kan kopplas direkt till moderna förförstärkare utan grammofoningång och till ljudkortet på datorn (som givetvis inte heller har någon grammofoningång).

Dessa lösa förförstärkare kalls numera lite slarvigt för Riior. Man orkar inte skriva ut hela den riktiga beteckningen - tex "förförstärkare med riaa-kompensation". Det kortare "riia" har tagit över.

Givevis kan man också använda sig av en gammal förförstärkare för att förstärka signalen från pickupen och samtidigt få riaa-kompensationen.

Koppla skivspelaren till den gamla förstärkarens skivspelaringång (phono/grammofon) och ta sedan ut signalen via bandutgången (inte via högtalar-, hörtelefon eller linjeutgång!) och koppla till ljudkortet eller nya förstärkaren.

På det sättet använder du riaa-delen i den gamla förstärkaren. Givetvis måste omkopplaren på den gamla förstärkaren då stå i läge grammofon eller phono!
preamp
Analogis - en "riaa" i toppklass.
För både MM och MC-pickuper
Till Analogis

preamp
En enklare Riaa
utan MC-ingång
Läs mer
TC-778
TC-778 - klarar både LP och 78or!

       

 

 
Hem        Om           Support        Tips&Trix         Länkar       Kontakt         Hjälp         FAQ            
    Pris                 Arkiv
LOUDANDPROUD
HiFiGoteborg.se