Hem

Om 

Support

Tips&Trix

Annonsera

Kontakt

  SÖK PRODUKT/RESERVDEL

  ERBJUDANDE

  N YHETER                               LÄNKAR

                                       
      

                      Förstärkare

                       Receivers

                         Spelare

                       Högtalare

               TV/Projektor/Skärmar

                CD/DVD/VCR/Vinyl

                   Tillbehör
                  Frakt och returer
                          Misco.se
 
          

Copyright ® 2006 HiFiGoteborg.se
All Rights Reserved

          
       Besök Våra Partner i Sverige

                                    

 

Swedish Power

   LUXOR L-ORCHESTRA

 

Luxor var omskrivet av många skäl då företaget  genomgick omfattande omstruktureringar som innebar att en av de få HiFi-produkler som man fortfarande tillverkade efteråt i Motala var högtalare. Och högtalare var man länge duktiga på att göra vid Vätterns strand. L-Orcheslra var inget undantag, tvärtom.

Konstruktionen är en sk transmission Line. vilket innebar att. baselementen bakåt-strålar sitt ljud in i en tunnel som veckats på två ställen och mynnar ut upptill på  baksidan. Delta ger basarna en belastning som ger en rak frekvensgång ganska långt ner i basen. I L-Orchestra har man dubbelt av alla element: basar, mellanregister och diskanter. De två senare elementtyperna sitter i sina helt slutna kamrar.

Högtalaren är stor, över en meter hög. men den är ganska smal och därför lätt att placera även i normal hemmiljö. En fördel med konstruktionen är att diskanten strålas ut på en höjd som är lämplig för den som sitter och lyssnar, nämligen i höjd med örat.

Mätningarna indikerar en ovanligt jämn frekvensgäng ner till 50 Hz där ljudstyrkan sedan faller snabbt. Högtalarna har en jämn spridning över det hörbara frekvensområdet med lagom bredd för att man skall få ett ovanligt fint stereointryck. Verkningsgraden är ovanligt hög och impedansen över hela det aktuella tonområdet tillräckligt hög för förstärkaren inte skall utsättas för större påfrestningar än den konstruerats för. Tonburstsvaren (se nedan) är relativt bra.

Lyssningsintrycken är i första hand att man får ett ovanligt rent ljud med mycket fin stereoeffekt. Frekvensområdet täcks in väl för klassisk musik som inte innehåller alltför djup bas. och just klassisk och akustisk musik låter utmärkt. Den djupa basen är inte stark och därför låter popmusik ganska tam i bottenregistret. Men man kan ju koppla på "Loudness" och tonkontroller för all hjälpa upp basen och då upptäcker man att det går att få mycken och ren bas också.

En sak som upptäcktes var att L.-Orchestra kräver bra förstärkare. Visserligen inte för att impedansen hos högtalaren kräver det, utan det är nog mera så att, en bra högtalare ofta har en tendens att avslöja fel hos andra komponenter i stereoanläggningen.

 

Data:

Typ: Transmission Line. Max märkuteffekt: 200 W. Impedans: 8 ohm. Frekvensgång: 30 - 20.000 Hz. Verkningsgrad: 93 dB (1 W. 1 m). Antal element: 6 st. Basregister: 2 st 25 cm. Mellanregister: 2 st 10 cm. Diskantregister: 2 st 2,5 cm dome. Delningsfrekvens: 650, 3000 Hz. Mått med sockel och front: 340x1090x400 mm. Vikt: 30 kg. Anslutning: Snabbkoppling.

Uppmätt nominell impedans enligt DIN: 8 ohm. Verkningsgrad: 0.5 %. Högtalaren mätt på golv 1 meter från vägg. Frekvenskurva, O-nivån = 50 dB rel. 1 pW. Övertonskurva, O-nivån = 30 dB rel. 1 pW. Skala: avståndet mellan varje skalstreck = 1 dB.

Övertonskurva. O-nlvan = 40 dB rel. 1 pW

Mätt med 10 dB högre tillförd effekt än tonkurvan

Impedanskurvor Amplitud

Nedan ser du Tonburstsvar: Pålagd spänning: 2 volt slnus Mätavstånd: 0,2 m I elementets O-axel

 

 

 

Hem        Om           Support        Tips&Trix         Länkar       Kontakt         Hjälp         FAQ            
  Pris          Arkiv
LOUDANDPROUD
HiFiGoteborg.se