latest news

links

other useful links

CD-Player repair

Speaker test and repair

Playlists

 

 

 

zachary TM 300

Psykoakustisk högtalare

Denna nya konstruktion baserar sig på en metod som i patentansökan sägs ha till ändamål att "åstadkomma en högtalare med påtagligt förbättrad subjektiv ljudbild". TM300 innehåller förutom sedvanliga diskant- och mellanregisterhögtalare två stycken bashögtalare. Den ena är på vanligt sätt riktad framåt medan andra strålar ut sitt ljud bakåt. När man sitter och lyssnar framför högtalaren så lyssnar man förutom till det ljud som kommer direkt ur de främre högtalarna också till det ljud som efter reflektion mot väggen bakom högtalaren kommer till örat något senare. Fördröjningen p g a det längre avståndet till örat är en fasförskjutning som (enligt patentansökan) "ej interfererar med den framåtriktade utstrålningen utan upplevs av en lyssnare som en diskret summasignal som psykoakustiskt upplevs ha ett djup som saknas hos konventionella högtalare. Vid stereolyssning blir stereobilden fastare och får en tredimensionell karaktär".

Nya konstruktioner av det här slaget är sällsynta. Det är därför med spänning man provar en sådan nyhet. I detta fall fungerade högtalaren som uppfinnaren tänkt sig. Man får faktiskt ett djup i ljudet som inte finns hos konventionella högtalare. Musik som på vanliga stereoanläggningar låter torr eller "instängd" får med TM300 liv och värme. Det är alltid svårt att med ord beskriva ljud men jag skulle vilja kalla TM300 för högtalaren med djup. Ljudet har förutom den vanliga bredden som stereo ger även ytterligare djup så att man får ett intryck av tredimensionell återgivning. Detta djup saknas för det mesta hos vanliga högtalare. Naturligtvis är det inte fråga om äkta tredimensionell ljudåtergivning av det slag man får med en 4-kanalsanläggning men ljudet upplevs som något åt det hållet.

Förutom djupet har ljudet i TM300 även andra kvaliteter. Högtalaren är bestyckad med högklassiga element och ljudet har äkta HiFi-kvalitet. Ovanligt jämn frekvenskurva med låg distorsion över hela området. Den lägsta basen är svagare men har förhållandevis bra styrka även under 40 Hz. Speciellt bra är ljudspridningen som upp till 16 000 Hz där spridningsvinkeln fortfarande är 130° (vid-10 dB).

TM300 passar bra för de flesta musiktyper vi provat, men kan särskilt rekommenderas för sång, soloinstrument och pop.

Impedansen anges av tillverkaren till 6 ohm men går i diskanten ner till ca 4 ohm, vilket inte är något problem för förstärkare, såvida man inte kopplar flera par högtalare parallellt.

För att få bästa resultat bör man prova olika placeringar i lyssningsrummet. Den här modellen är lite kritisk vad gäller placering så det lönar sig att prova ut en bra placering.

       

Data

Märkeffekt: 100 W   Impedans: 6 ohm Verkningsgrad:0,5 %   Princip: Basreflex-baserad Bestyckning:                        Bas 2 st 25 cm, Mellanregister1st 10 cm kalott, Diskant 1 st 3 cm kalott      Mått: 37,4x71,4x36,5 cm