latest news

links

other useful links

CD-Player repair

Speaker test and repair

Playlists

 

 

 

 

 

technics sl-2000

Detta var en marknadens billigaste direktdrivna skivspelare (1977). För att pressa ned priset hade man gjort höljet av plast. Plast är också materialet i en del små detaljer som tonarmslyftet, rattar etc. På de ställen där precisionen är av vital betydelse har man metalldelar: skivtallrik, tonarm, etc.

Skivtallriken har en diameter på 30,8 cm med stroboskop på ytterkanten som är fasad. På höger sida sitter en rejäl glimlampa för stroboskopet och det ser proffsigt ut.

Hela skivspelaren går i svart och har en modern och snygg formgivning med litet av "militär-look".

Tonarmen är normal och av hyfsad kvalitet mätt med dagens kritiska mått. Lättjusterad. Pickupskalet är ovanligt bra och är kompatibelt med SME-typen. Tonarmslyft och antiskating fungerar tillfredställande.

Motorn är av den sedvanliga servostyrda likströmstypen med god servoeffekt, alltså mycket okänslig för extra belastning. Finjustering finns för båda hastigheterna: 33 och 45 rpm. En bra detalj är hållaren för mellanringen till 45-varvsskivor. Den slarvar man ju lätt bort annars.

Jämför man data för denna skivspelare och resten av vad som finns på marknaden finner man att det inte skiljer mycket om man går upp till dubbla priset. Värdena för svaj och rumble ligger båda under det mätbara. Pickupen är däremot inte av samma höga klass men här kan man ju med gott samvete kosta på sig en bättre och dyrare typ.          SL-2000 var ganska okänslig för vibrationer.

Mätresultat

Svaj Mindre än 0,05 %

Mätt med DIN testskiva och Wölke svajmätare ME 105 E.B-vägt.

Rumble Bättre än -62 dB

Mätt med DIN testskiva. B-vägt.

Tonarmsfriktion

Vertikalt 35 mg

Horisontellt 50 mg

ltryckets noggrannhet

1,0 g inställt nåltryck = 0,9 g

2,0 g inställt nåltryck = 1,8 g

Resonanser

Måttliga resonanser i basområdet.

Testskiva CBS STR-120