latest news

links

other useful links

CD-Player repair

Speaker test and repair

Playlists

 

 

 

 

 

pioneer hpm 70

Japan med europeiskt ljud

Japanerna har ju länge gjort väldigt fina högtalare, högtalare som är snygga att se på. Men ljudet har det varit litet si och så med, åtminstone för våra svenska öron. Detta gäller t ex Pioneers tidigare modeller som gjorts i Japan. Detta kan bero på att den japanske konstruktören har en helt annan smak på ljud än vi här i det kalla Norden. Flera japanska HiFi-leverantörer har därför skaffat högtalare i Europa till sina stereoanläggningar. Sony har köpt högtalare av SEAS och Technics har köpt danska högtalare, Hitachi har köpt av Martin Persson osv.

Vore alla högtalare perfekta så skulle man inte kunna höra någon skillnad dem emellan när det gäller ljudkvaliteter. Men det gör man ännu så länge därför att den perfekta högtalaren inte finns. Men de modeller som kommer blir bättre för varje år och ljudet mer lika. En sådan förbättrad modell är Pioneer HPM-70 som i våra öron låter riktigt bra. Den lägsta basen är något svag och det är ju normalt, men för övrigt är ljudet väl balanserat över hela frekvensomfånget och distorsionen är låg.

Ett problem finns (liksom hos Technics sb7) och det är impedansen. Den skall nominellt vara 8 ohm men understiger vid flera frekvenser det lägsta värde en högtalare får ha enligt DIN-normen och är i den högsta diskanten nere på 3,6 ohm, alltså mindre än halva det nominella värdet. Nu skall en vanlig förstärkare klara av 3,6 ohm så det lär inte bli några problem om man bara ansluter ett par HPM-70. Men hade man köpt 8 ohms högtalare för att kunna ansluta två par så lär det inte bli så lätt för då kommer man ner i 1,8 ohm vilket det flesta förstärkare inte klarar av något vidare bra.

Lyssningsintryck:

Basen låter ren och har bra balans över 50 Hz. Under 50 Hz är den svagare vilket man kan vänta av en högtalare med ganska måttlig storlek. Både mellanregister och diskant har en ren och luftig klang och mycket fin ljudspridning. Detta gäller vid normal ljudstyrka. Vid kraftig ljudnivå låter ljudet en aning ansträngt men faktiskt betydligt renare än hos flertalet av dagens HiFi-högtalare. I förhållande till prestanda så är HPM-70 ovanligt prisvärd (1 400:-/st 1979)Passar de flesta musik-typer. Särskilt bra för klassisk musik, kor-musik och pop.

Data

Märkeffekt: 120 W    Impedans: 8 ohm Verkningsgrad:0,25% Princip: Basreflexlåda Bestyckning:                        Bas 1 st 25 cm,  Mellanregister 1 st 10 cm, Diskant 1 st 4,5 cm och 1 pie-zoelektrisk                            

Mått: 35x61x33 cm