latest news

 

links

other useful links

CD-Player repair

Speaker test and repair

Playlists

 

 

 

luxor 9361 

Helsvenska skivspelare är vi inte bortskämda med. Sin vana trogen gjorde Luxorfabriken i Motala så mycket man kunde själva. På den här skivspelaren kommer allt utom pickupen från Vätterns stränder.

Skivtallriken har en diameter på 28 cm och drivs av en elektroniskt styrd likströmsmotor. Det går lätt att ta av 30 cm skivor. Omkopplingen mellan hastigheterna 33 och 45 rpm sker på elektronisk väg med en liten strömbrytare.

Tonarmen är rak och nåltrycket ställs in med en liten vikt som skjuts på armen. Tonarmen är av hyfsad kvalitet och fungerade bra med pickupen Ortofon FF 15 0 som i ljudkvalitet ligger över genomsnittet. Grundresonansen för tonarmen med denna pickup ligger på 10 Hz men är väl dämpad och bör inte ställa till några problem.

Motorn i 9361 är tachostyrd vilket innebär att man i samma enhet också har en liten generator som känner av motorns varvtal och ger en motsvarande signal. Denna signal matas vidare till en elektronisk krets som jämför den med en referens och vid behov justerar. Det innebär att när man belastar skivtallriken med pickupen, "Dustbug" etc så hålls varvtalet konstant via elektroniken.

Luxor 9361 ser enkel ut och den är också enkel att använda. Man får manuellt lägga på pickupen men vid skivans slut lyfts den automatiskt upp och motorn stannar.

Antiskatingkompensation finns och kan ställas in för både sfärisk och elliptisk nål.

Tittar man under ytan finner man god kvalitet, svensk naturligtvis, och servicen verkar att vara ovanligt enkel. □

Mätresultat

Svaj 0,08 %

Mätt med DIN testskiva och Wölke svajmätare ME 105 E B-vägt.

Rumble Något bättre än - 62 dB

Mätt med DIN testskiva. B-vägt.

Tonarmsfriktion

Vertikalt 30 mg

Horisontellt 40 mg

ltryckets noggrannhet

1,0 g inställt nåltryck = 0,9 g

2,0 g inställt nåltryck = 1,8 g

Resonanser Måttliga resonanser.

Testskiva CBS STR-120.