latest news

 

links

other useful links

CD-Player repair

Speaker test and repair

Playlists

 

 

 

 

dual cs 502 

 

Typisk tysk design som är kantig och ger ett gediget intryck. Alla detaljer är välgjorda även när man tittar under skivtallriken. Skivtallriken väger 1,3 kg och har en diameter på 30 cm. Genom att skivan kommer upp en aning från metallkanten får man lätt grepp på den. Stroboskop saknas. Motorn är en 8-polig synkrontyp som via rem driver skivtallriken. Det tog c:a 2 sekunder för skivtallriken att komma upp till fullt varvtal vid 33 rpm. Hastigheter na är 33 och 45 rpm.

Dual har rykte om sig att göra bra tonarmar och på denna modell var resonanserna ganska moderata och dämpade och höll sig till basregistret. Avståndet från nålspets till skiva kan ställas in från noll upp till c:ä 6 mm. Ton-armsfriktionen var mycket låg. Nåltrycket kan ställas in mellan 0 och 3 gram. Pickupen kan lätt tas loss genom aU man skjuter det lilla handtaget bakåt. Detta är en för Dual alldeles egen konstruktion.

När man skall spela en skiva lägger man på den och lyfter in pickupen över skivspåret. Den hydrauliska nedläggningen av armen sköts med en spak. När skivan är slut stannar motorn och armen lyfts upp.

Pickupen är en Shure M 75 Type D och åv hyfsad kvalitet. Här kan man förbättra skivspelaren genom att kosta på en bättre pickup.

Upphängningen av verket är hyfsad. Dansar man och har "gungande golv" så kan man få problem. Däremot så var verket inte särskilt känsligt för rundgång via högtalaren.

Mätresultat

Svaj 0,08 %

Mätt med DIN testskiva och Wölke svajmätare ME 105 E.B-vägt.

Rumble -62 dB

Mätt med DIN testskiva. B-vägt.

Tonarmsfriktion Vertikalt 10 mg

Horisontellt 15 mg

Nåltryckets noggrannhet 1,0 g inställt

nåltryck = 1,1 g

2,0 g inställt

nåltryck = 2,1 g

Resonanser Måttliga

Testskiva CBS STR-120