latest news

links

other useful links

CD-Player repair

Speaker test and repair

 

 

 

 

carlsson oa 52

Den här högtalaren var den dyraste(8000kr/par 1984) i Stig Carlssons nya högtalarserie. Och här kan du läsa mer om de nya rön som låg till grund för denna högtalare. Lådan är konstruerad för att stå på golv mot vägg och som vanligt när det gäller Stigs konstruktioner så är samspelet mellan vårt vardagsrum och högtalaren oerhört betydelsefull.

Själva designen ter sig mycket inbjudande för små barnstjärtar och en saft-kobbel har väl heller inga svårigheter att trassla sig ner genom gallret. Men annars så tycker vi att högtalaren har ett ganska fräckt utseende.

Det finns en höger- och en vänster-högtalare, och den placeringen måste vara rätt för att få bästa ljud.

Lyssningsintryck

Det var inte utan en viss spänning som vi lade på första plattan. En ny högtalare från Stig Carlsson är alltid något visst. Och den förra modellen fick inte odelat positiv kritik.

Men den här gången kan vi inte annat än gratulera Stig. Det är klart den bästa han gjort, och har i stort sett inga svagheter alls.

Vårt rock-stycke med Roxy Music har en superb transient-återgivning. Just stycket More than this är en komplicerad mix av olika instrument, men allt finns där. Detaljupplösningen är mycket bra och basen är lätt att följa.

Vad gäller Randy Crawford så upplever man hela hennes sensualitet. Här finns en riktig blues-feeling. Återgivningen präglas av naturlighet och detaljrikedom. Högtalarparet är tonalt mycket välbalanserat och absolut ingen överdriven diskant. En liten notering dock om en aning grumlig djup-bas.

Vår akustiska bas som hanteras av Arild Andersen är mycket levande och man känner instrumentets karaktär. Och även när det gäller Stravinsky finns en äkta stråkkänsla. Musikerna finns i rummet, en riktig musikalisk närvarokänsla. Högtalarna ger verkligen rättvisa åt denna både musikaliskt och tekniskt fina skiva.

Provet med vår specialgrave-rade "Blinkar Blå" blev dock inte så bra. Högtalarna klarar jnte den djupaste basen. Och på ett ställe bottnade den faktiskt.

Men helhetsintrycket är en mycket bra högtalare som är neutral och utan färgningar.

TEKNISKA DATA

Systemtyp: Basreflex

Antal högtalarelement: 2

Delningsfrekvens: 2 500—3000 Hz

Nominell impedans: 8 Ohm

Märkeffekt: 100W

Vikt: 17,5 kg

Storlek: 480 x 528 x 368 mm

Anslutningar: Banan-kontakt