latest news

 

links

other useful links

CD-Player repair

Speaker test and repair

 

 

 

 

ar 90

AR 90 är för oss som testar högtalare en glad överraskning. Tidigare AR-modeller var en smula problematiska. De hade låg verkningsgrad och dessutom en impedans som vid vissa frekvenser gick långt under den som stod angiven på högtalaren. AR använder oftast 4 ohm impedans och sjunker den då långt ner under detta värde får många förstärkare problem speciellt som AR-högtalarna förr krävde hög effekt för att komma till sin rätt. Det var inte många förstärkare som orkade med dem.

Den nya högtalarserie där AR90 ingår som den näst finaste har helt ändrat vår bild av AR. Visserligen använder man fortfarande 4 ohms impedans och ännu blir AR90 inte godkänd enligt DIN-normerna för impedansen. Den sjunker mer än de tillåtna 20 % under nominellt värde vid flera frekvenser, men nu rör det sig i alla fall om ett måttligt impedansfall. Majoriteten av dagens Hifi-förstärkare bör klara av AR90.

Verkningsgraden är inte längre mycket låg, den är bara låg och i klass med många andra Hifi-högtalare. För ett normalt vardagsrum bör en förstärkare på 2 x 60W räcka och det är ju numera en ganska normal uteffekt. Dessutom kan man få ett riktigt kraftigt ljud eftersom högtalaren tål upp till 300W om ljudet är rent.

Ett varningens ord om effekt kan vara på sin plats. Vi lyckades faktiskt köra sönder ett diskantelement med en förstärkare på 2x60W när vi spelade popmusik. I popmusik finns det ofta väldigt kraftig diskant och det är dessutom svårt att veta när förstärkaren klipper och blir överbelastad.

I popmusik använder man ofta Fuzz-boxar och andra elektroniska hjälpmedel som klipper ljudet och alstrar mycket diskant. Det blir då svårt att avgöra om musiken låter som den skall eller om det är förstärkaren som klipper ljudet. Hur som helst så kan man faktiskt lättare köra sönder diskanthögtalare med en 60W förstärkare som klipper av ljudet än med en kraftigare förstärkare som ger 300W rent ljud. Det fick vi som sagt bevis för i det här fallet. Ett råd: När det låter misstänkt illa, vrid ner volymen! Eller skaffa säkringar om det inte redan sitter i högtalaren.

AR90 har ett brett och ganska jämnt frekvensregister. Distorsionen är låg och i basen lägre än de flesta andra högtalare. Spridningen av ljudet i rummet är utmärkt tack vare den höga tornformen på högtalarlådan. Den formen är även ganska praktisk när man möblerar eftersom högtalaren upptar liten golvyta.

Lyssningsintryck: Basen går djupare än hos genomsnittet av Hifi-högtalare och den är även renare trots att det som hos alla högtalare finns en hel del distorsion speciellt i detta frekvensområde.

Mellanregistret låter mycket rent och klart men inte så väl balanserat som hos JBL L150. Det är renare än JBL L150. Diskanten låter distinkt och ren och har god spridning. Ljudet låter därigenom luftigt.

Stereointrycket är utmärkt med både fin bredd och djup i ljudet.

AR90 är utan tvekan en av marknadens bästa Hifi-högtalare. Även om den inte är så problematisk som vissa tidigare AR-modeller när det gäller effekt och impedans så bör man ändå välja förstärkare med omsorg och den bör tåla att belastas till under 3 ohm, helst ner till 2 ohm. Med en bra förstärkare får man många fina ljudupplevelser med den här modellen. Ljudet passar bäst för populärmusik enligt vår mening men är bra för de flesta andra musiktyper också.

Data:

Märkeffekt: 300W max Nominell impedans: 4 ohm Verkningsgrad: 0,1 % Konstruktionsprincip: Sluten låda               Högtalarbestyckning: 2 st. 250 mm bashögtalare 200 mm lägre mellanregister

38 mm vätskekyld övre mellanregister                         19 mm vätskekyld diskant (dome tweeter)             Yttermått: 1102x368x386 mm (HxBxD) 

Vikt: 37 kg netto