örgryte
Namnet Örgryte är synnerligen gammalt. Forntida jägare och fångstmän har kallat grusbacken nedanför kyrkan för Örgryte, som just betyder grusås. Slättlandet nedanför kyrkan, idag platsen för Liseberg, Skandinavium och Ullevi, var för tusentals år sedan en sjö, bildad av Mölndalsån med förbindelse till öppet hav. På stranden kan man ha samlats efter jakten och offrat till gudarna. Troligen blev stranden en plats för handelsfolk med omlastning från båt till fora och med vägval till det inre landet. Det var nog också en marknadsplats. Enligt sägnen restes här i början av 1000-talet en stavkyrka av Olof Skötkonung och den engelske missionsbiskopen Sigfrid. Man skulle här ha gått iland efter färd över havet och sedan fortsatt mot Skarabygden.
Under 1200-talet byggdes här en romansk rektangulär kyrka med mycket tjocka murar, vilket anger att den också användes i försvarssyfte. Befolkningen öster om stranden av Kattegatt och Göta älv hade här sin församlingskyrka intill 1528. På Gustav Vasas befallning fördes då denna kyrksocken till Nya Lödöse.
1712 blev församlingen eget pastorat. Folkmängden hade ökat. Göteborg hade börjat blomstra. Fattigdom hade för många förvänts till välstånd, inte minst tack vare Ostindiska Kompaniet. Efter 1730 gjordes en rad ombyggnader. 1775 tillkom norra sidoskeppet, medan södra skeppet blev färdigt först 1817.
Kyrkans Orglar
När kyrkan fatt sin korsbyggnad i norr 1775 och en ny predikstol 1780 hade församlingen två önskemål - en ny orgel och en ny altartavla. Orgeln kom först på plats. För insamlade medel kunde man 1789 inköpa " et wäl conditioneradt orgelwärk med stämmor" från den engelska kyrkan. Orgelbyggare Evenhardt svarade för orgelns installation. År 1867 behövde denna orgel genomgå en omfattande reparation. Då meddelade makarna Virgin på Kålltorp, att de var beredda att bekosta en helt ny orgel. Den uppsattes av den danska orgelfirman Marcussen & Sön.. Marcussenorgeln ersattes sedan av en orgel, som orgelbyggare Nils Hammarberg i Göteborg uppsatte 1957. Den gamla orgeln såldes till Nössmarks församling i Karlstad. Kyrkans nuvarande orgel har 19 stämmor fördelade på två manualer och pedal. Orgelfasaden och orgelläktaren har vid skilda tillfällen genomgått förändringar och ombyggnader.
Kommentar: Örgryte nya kyrka har idag orglar, som är synnerligen intressanta. Den orgel, vilken blev färdig för en första konsert 1999, byggdes efter gamla ritningar från 1600-talet: Arp. Schnitgers orgel i Lubeck. Efter omfattande forskningar och med tillämpande av den tidens hantverksmetoder tillkom orgeln, som nu betraktas som en stor tillgång i den Europeiska orgelmusiken.
Kommentar: Den gamla Schiörlinska orgeln köptes av William Gibson 1868 för Jonsereds kyrka, där den på 1940-talet genomgått en väl utförd renovering. Den har blivit en raritet. Ur Boken Kilen mot Kattegatt Historia i Säveåns dalgång av Åke Tersman
Örgryte-Sävedalen
Göteborg anlades på mark som tillhörde Örgryte socken. Stadsgränsen gick i huvudsak i Mölndalsån. Idag har den upplevelsemässiga gränsen flyttats till trafikleden dit all passage förbi Göteborg kanaliseras. I norra änden där leden förgrenar sig ligger Olskroksmotet och Gullbergsmotet. Själva ordet mot, av ett fornsvenskt ord för möte eller vägkors, återupplivades i Göteborg på 1950-talet för den avancerade moderna trafikplaneringens knutpunkter.
Örgryte socken sträckte sig från Västra Frölunda i väster till Partille i öster. Dess centrum låg kring den medeltida Örgryte gamla kyrka. Här finns de för göteborgslandskapet typiska svårtillgängliga höjdryggarna men också i de skyddade dalgångarna ett mera pastoralt landskap som lockade till etablering av flera stora herrgårdsliknande anläggningar i området. Till socknen hörde också Mölndalsåns dalgång där en rad industrier och tillhörande arbetarbostäder byggdes. Men östra Örgryte fick tidigt status av finare område, något som bevarats i den centralt belägna villabebyggelse som kom till efter socknens inkorporering i Göteborg 1922.
Bö, Överås, Underås, Jakobsdal, Stora Gårda, Lilla Torp, Kärralund var gamla herrgårdar, varav några bevarats ända in i vår tid. Under andra halvan av 1800-talet flyttade flera av Göteborgs rikaste familjer ut till Örgryte och byggde sig nya villor, som sommarbostäder eller för åretruntboende. Längs den slingrande Delsjöbäckens vackra dalgång ligger tre av dessa stora villor: Dicksons Överås, grosshandlare Lindströms Wilhelmsberg och Carnegies (senare Ekmans) Stora Torp. Den första villastaden med stora trähus byggdes ut från 1890-talet på Bös marker, norr om herrgården längs Herrgårdsgatan, Bögatan och Humlegårdsgatan. Strax intill Bö villastad kom Örgryte trädgårdsstad från 1920, ett initiativ av arkitekten Nils Olsson som själv ritade många av husen. Några år senare byggdes Överåsgatan med stora villor.
I Örgryte kom också ett antal av funktionalismens tidigaste och tydligaste nedslag i Göteborg. Kanske berodde det mest på att här fanns beställare intresserade av att följa med sin »modärna« tid. Mera en tillfällighet är det att Ingrid Wallberg, en av funktionalismens pionjärer i Göteborg, bodde på Stora Gårda. På en tomt avstyckad från Stora Gårdas mark, Prytzgatan 2, ligger en funktionalistisk villa. Den överklagades först av grannen som alltför avvikande från omgivningen. Ärendet gick ända upp till regeringsrätten där den klagande fick rätt men några år senare byggdes huset ändå i omarbetat skick.
Wallberg ritade under första halvan av 1930-talet flera funktionalistiska radhus kring Brödragatan [362]. Erik Fribergers provhusområde på Skillnadsgatan från slutet av 1940-talet är mer ett tekniskt och planlösningsmässigt experiment. Ett steg längre i sitt experimenterande med elementbyggda trähus gick Friberger i sitt däckshus i Kallebäck. Som ett för Göteborg överraskande ovanligt experiment kan man också karaktärisera Pauli Backe där terrasshusen används för att utnyttja en annars svårbebyggd brant.
Örgryte är dock inte enbart villabebyggelse. I de norra delarna, som tidigt delvis tillhörde Göteborg, finns årsringar av bebyggelse från 1910-talet landshövdingehus i kvarter till efterkrigstidens förortsbyggande som Torpa. På flera ställen kan man avläsa det tydliga brottet i bebyggelsemönster från Lilienbergs slutna kvarter till Åhréns lamellhus. Bagaregården-Strömmensberg är ett exempel, Kålltorp ett annat, västra och östra Lunden ett tredje. Nuvarande Redbergsplatsen var en viktig korsväg i Göteborg mellan den nord-sydliga Danska vägen och den öst-västliga vägen mot Alingsås och Stockholm. Vid denna strategiska punkt växte tidigt fram en tätare bebyggelse. Här beslutade Göteborg 1860 att lägga Nya begravningsplatsen, senare kallad Östra kyrkogården. Här blev det också naturligt att lägga en funktionalistisk biograf och tätare bostadsbebyggelse. Olskrokens landshövdingehus revs på 1970-talet och ersattes med nya hus och ett större butikscentrum.
Intill kyrkogården placerades, som av en händelse, det nya cellfängelset, som ersatte ett äldre fängelse vid S:t Eriks torg intill Lilla Bommen. I kanten av Delsjöterrängen, med god tillgång på frisk luft, lades lungsjukhuset, Renströmska sjukhuset. Liksom Ekmanska sjukhuset, mittemot Ekmans Stora Torp, var det en av många institutioner i Göteborg byggda med donationsmedel. Ett par friskolor med ambitiös arkitektur har byggts på branta, tidigare obebyggda tomter. Här ligger också Härlanda kyrka, en förebild för mycket av 1960-talets småkyrkobyggande.
Örgryte gamla kyrka
Vid mitten av 1200-talet byggdes Örgryte gamla kyrka, St Sigfrids plan, som en romansk rektangulär s:e-kyrka med kor och altare i öster. Först 1712 blev församlingeget pastorat. På 1730- och 1740-talen ansvarade stadsarktekt Bengt Wilhelm Carlberg för betydande ombyggnader. Tornet tillkom 1748. Kyrkan hade dessförinnan förlängts rr:: öster med ett tresidigt kor 1735. Korsarmen mot norr byggdes 1775. Domkyrkoarkitekten Carl Wilhelm Carlbergs ritningar låg till grund för den södra korsarmen 1817. Interiören har takmålningar från 1741 av Johan Ross och Michael Carowsky. Även predikstol och dopfunt är från 1700-talet.
Örgryte nya kyrka, Örgryte kyrkogata, Adrian Peterson 1888-90, är en större nygotisk kyrka som i senare tid utrustats med en nybyggd rekonstruerad barockorgel av världsklass. Den har tillkommit som en del av ett omfattande forskningsprojekt inom Göteborgs universitet och Chalmers ..Litt: Arvid Baeckström Studier i Göteborgs byggnadshistz-ria före 1814 1923.
Överåsgatan
Överåsgatan går som en återvändsgata på en höjdrygg norr om Örgryte gamla kyrka. Namnet har den fått av Överås, WA Boulnois 1861, en villa i vitputsad nyrenässans byggd för familjen Dickson (jfr [59]) vid gatans norra ände. I branten mot Danska vägen ligger en annan av Örgrytes stora villor, Wilhelmsberg, Victor von Gegerfelt '\Q70. Båda villorna har en asymmetrisk, »modern« plan med festliga torn. Överåsgatan avslutas med en helt kringbyggd kvadratisk plats högt ovanför trafikleden. Trots några nyare villor i tege har gatan fortfarande en stark prägel av 1920-talsklassicis-mens spröda elegans. De flesta av villorna i gatans södra ce ritades av Nils Olsson 1925-31, inklusive villan i gatans fonc där Olsson själv bodde en tid (jfr Olsagården [360]). I gatars nordöstra del, Överåsgatan 4-14, ligger en rad villor som skulle lösa den täta trädgårdsstadens insynsproblem. Plane~ gjordes av Erik Friberger i samarbete med fastighetskontorets Gert Stendahl. Husen kopplades ihop till en sluten gatufasad med ett envånings garage eller »köksgård«. En flygel mot grannen skapade en »patioliknande gård stängd för främmande blickar«, som man tänkte sig prydd med springbrunn, skulptur eller pergola. Husen ritades 1925-30 av Friberger (nr 8), Stendahl (nr 4) och två andra arkitekter. Litt: Arkitektur 15-1925; K H Pettersson Den fantastiska Överåsgatan 1998.
Tandåsplatsen
Tandåsplatsen är en triangulär plats vid slutet av Orargerigatan. Det är den mest konsekvent genomförda delen av den 1920-talsmiljö som byggdes som Örgryte trädgårdsstad med den då unge Nils Olsson som både initiativtagare till exploateringen och arkitekt till många av husen. Radhuslängan i fonden av Tandåsplatsen, Nils Olsson 1924, har er enkel panelarkitektur med klassicistiska portomfattningar. De sex radhusen bildar en sammanhållen helhet. Bostäderna är måttligt stora, kring 120 kvm, med stor hall, två rum och kök och jungfrukammare. Till sig själv byggde arkitekten Olsagården Danska vägen 13, Nils Olsson 1921, ett större reveterat trähus med flyglar i trädgårdsstadens norra del.
Litt: Maj-Brit Wadell »Nils Olsson och Örgryte trädgårdsstads i Arkitekturmuseets årsbok 1988.
Skårsgatan
Skårsgatan är ett av de största sammanhållna funktionalistiska villaområdena i Göteborg. Huvuddelen av villorna ritades av Börje Eliasson 1938-45. Det är både enfamiljs och tvåfamiljshus, de flesta måttligt stora men med jungfrukammare för borgerliga familjer. Konstruktionen är en reveterad (putsad) trästomme med tidstypiska drag som utkragade balkonger och rundade fönster (ibland med böjda glas) över hörn. Taken är svagt lutande med en ganska kraftig takfot som markerar taket som en plan skiva ovanpå husets kubiska volym.
Radhus Bångejordsgatan
Radhus Bångejordsgatan m fl, Ingrid Wallberg 1931-35, ritades av en av de första kvinnliga arkitekterna i Sverige med egen verksamhet. Wallberg hade ingen formell I arkitektutbildning men praktiserade 1928 hos Le Corbusier. vars bror var gift med Wallbergs syster. Den schweiziske funktionalisten Alfred Roth följde med Wallberg till Göteborg I där de drev kontor tillsammans 1928-30. Några tidiga villor vägrades bygglov på grund av alltför radikal arkitektur men flera blev byggda (jfr Torild Wulffsgatan [208]). Radhusen på Bångejordsgatan i Örgryte är ett välbevarat projekt i måttfull funktionalism. Två längor följer terrängens lutning. Den västra har plankstomme, den östra är murad av högporöst tegel, men båda är vitputsade till likartat utseende. Träbjälklag upplagda på husskiljande väggar möjliggör markanta fönsterband enligt funktionalismens ideal. Däremot görs ingenting för att dölja de traditionella sadeltaken. Bostäderna ritades med små laboratoriekök. Litt: Byggmästaren 26-1936.
Provhusområdet Skillnadsgatan
Provhusområdet Skillnadsgatan, Erik Friberger 1949-53, består av 13 enfamiljshus kring två korta säckgator. De är ett led i Fribergers utveckling av billiga småhus av fabrikstillverkade element i trä (jfr däckshuset [384]) och han bodde också själv här, längst in på Carl Wilhelmsons väg. Det tätt bebyggda området har privata atriumgårdar bildade med hjälp av vinklade hus och plank (jfr Överåsgatan [358]). De flesta husen är i en våning. Bostadsstorlekarna varierar från 3 till 8 rum och kök. Olika lösningar av grund, byggelement och målning prövades med stöd av Statens kommitté för byggnadsforskning. Lockläktpanel, flacka papptäckta tak, tvåluftsfönster, skärmtak, trappräcken hör hemma i en funktionalism översatt till rationellt träbyggande. »Klassbetoning och enformighet ha undvikits. Utrymme finns för lämplig utbyggnad av husen ... Friluftsrum för ostört familjeliv utan generande insyn från gator eller grannar ha ordnats.« Litt: Byggmästaren 2-1953.
Katolska skolan Lilla Danska Vägen 26, GFKonsult 1997. Den branta terrängen och en stor tunnel under tomten har styrt dispositionen av skolan. Gymnastiksalen har därför placerats mot gatan och ger skolan en sluten karaktär, medan huvudentré och klassrum nås från en grön gård en våning upp. Den svängda gången som binder samman lokalerna är robust utformad i tegel, klinker och med synliga takstolar, och är samtidigt en inspirerande skolmiljö med utblickar mot berg- och gårdssida. Överraskande och vackert är också mötet mellan matsalen och ett litet kapell.
Bostadshus Vävskedsgatan, White arkitekter 2002-05, är ett hyreshus med 28 lägenheter från 1 till 3 rum och kök på en brant tomt i kanten av Lundens landshövdingehuskvarter. Det är ett exempel på sökandet efter överblivna tomter i centrala lägen. Men också ett ovanligt samabete mellan arkitektkontoret och byggföretaget, F O Peterson, med sikte på att visa att det går att bygga hyreshus til! rimlig kostnad. White och F O har drivit både bygget och förvaltningen i ett gemensamt bolag. Arkitekturen är nymodernistisk med fasadbeklädnad av färgade fibercementskivor och balkongräcken som sitter som fritt monterade metall raster.
Text och bilder är hämtade från Boken Guide till Göteborgs
Arketektur av Claes Caldenby, Gunilla Linde Bjur och Sven-Olof
Ohlsson Foto: Krister Engström
Bokus
Detta händer snart
Bagaregårdens kulturhus
Fotboll
Qvidings premiär i superettan "återkomsten"
Härlanda tjärn
Barnens paradis i östra göteborg
Kålltorps fritidsgård
Skatås
Joggarnas paradis i östra göteborg med bland annat en milslinga som bjuder på fler naturskiftningar än man kan ana.
Kristinedal
Östra göteborgs allaktivitetspärla när det gäller all slags inomhusträning.
Våra erbjudande se nedan
Till dig som vill gå ut och äta
-
Två för en
Beställ två varmrätter betala för en gäller måndag till torsdag och två personer Januari tom Mars månad
-
Surprise!
Tala om att du stödjer
Kallebäckskälla och du får en överraskning
Det här händer i Örgryte
Inga nyheter än...
Nu har byggnadsarbetet startat på parkeringen vid "gamla" Olskrokstorget, framför järnhandeln. Det är Parkeringsbolaget som bygger ett parkeringsdäck i tre plan med cirka 240 parkeringsplatser. P-däcket byggs i betongsektioner med en fasad av glaselement som kommer att synas tydligt ut mot leden.
Den första tiden ska p-däcket fylla det behov av parkeringsplatser som uppkommer på grund av den planerade ombyggnationen av järnvägsbron vid Olskroken. Senare kommer det nya parkeringsdäcket även att täcka behovet av fasta parkeringsplatser för boende i området.
Ett genuint affärsområde endast ett stenkast från centrum. Torget är
ett större köpstråk längs Redbergsvägens båda sidor. I Olskroken står ett
tjugotal butiksverksamheter till ditt förfogande med ett brett sortiment
av både dagligvaror och sällanköpsvaror, här finns en ovanligt stark
butiksmix för den köpsugne. Fisk och frukt & grönt handlar du hos någon av
de mysiga små fiskbodar som finns på torget. Du tar dig lätt hit med både
buss, spårvagn och bil på 5 minuter från city.
Välkommen till oss! /Företagarföreningen Olskroken