gamlestaden

Föregångaren till den nuvarande stadsdelen anlades 1473. Den gick då under namnet Nya Lödöse. Gamla Lödöse ligger i det som i dag är Lilla Edets kommun. Senare blev denna stadsbildning handelspartner till Lidköping.

När Göteborg grundades flyttades staden från Gamlestaden. En bit sydväst om stadsdelen ligger Skansen Lejonet som är ett försvarsverk som uppfördes samtidigt med Skansen Kronan i Haga.

Gamlestaden ligger på Säveåns norra brink vid åns utlopp i Göta Älv. Närmast älven ligger industriområdet Marieholm som i sin tur delas på längden av Marieholmsleden, E45. Öster därom ligger själva stadsbebyggelsen och SKF:s fabriksområde. SKF-området breder även ut sig på Säveåns södra brink.

I och omkring stadsdelen finns det en hel del industrier. Mest känd är SKF:s huvudanläggning med dess vackra tegelsiluett som pryder Gamlestadens centrum, vars spårvagnshållplats heter SKF. Stadsdelen präglades också av textilindustrin Gamlestadens Fabrikers AB.

På 1960-talet revs mycket av landshövdingshusen och Gamlestadstorget var då en livaktig plats för människor och inte det trafiknav det är idag.

På 1950-talet kom de första utländska arbetarna till SKF och bosatte sig i stor utsträckning i Gamlestaden. Ett kuriosum är att den italienska kolonin i Gamlestaden fick undantag från motboken och alkoholförbundet och alltså kunde öppna bar.

Abborren i Gamlestaden

 

Abborren, kvarteret mellan Säve Strandgata, Hornsgatan och Artillerigatan. Idag SKF:s parkering. Genom träden längs till vänster i bild skymtas Säveån där det en gång fanns både badplats och ångbåtsbrygga. Foto från 1967, ur ”Röster från Gamlestaden” av Gösta Carlson.

Abborren, kvarteret mellan Säve Strandgata, Hornsgatan och Artillerigatan. Idag SKF:s parkering. Genom träden längs till vänster i bild skymtas Säveån där det en gång fanns både badplats och ångbåtsbrygga. Foto från 1967, ur ”Röster från Gamlestaden” av Gösta Carlson.
En gång låg här ett kvarter fullt av människor och liv. Idag syns bara slät asfalt och parkerade bilar framför SKFs huvudkontor i Gamlestaden. Av de gamla landshövdingehusen mellan Artillerigatan och Hornsgatan finns inte ett spår.

De stora kvarteren med landshövdingehus byggdes i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet som bostäder åt arbetarna på Gamlestadens fabriker.

Kvarteret Abborren var bland de första. Det började byggas kring 1890 mellan den nedre delen av Artillerigatan, Hornsgatan och Säve Strandgata. Det revs i omgångar mellan 1971 och 1973, förfallet och tämligen ruffigt.

Idag står bilar i jämna rader, kringgärdade av lönnar och häckar. Säveån är sig lik där den rinner fram under alarna. Men att det här en gång låg ett livligt befolkat kvarter kan vara svårt att tro för den som inte minns.

Vedbodar och utedass

– Kan du förstå det, när du tittar på den parkeringsplatsen idag? Alla butikerna som låg där? säger Kent Brodén, nä jag tycker de har förstört hela Gamlestan!

Han och hans fru Gullmaj bodde som nygifta på Artillerigatan 13.

– När vi flyttade ut till Gamlestan 1956 så var det väldigt vackert på Artillerigatan, just vid Kulan. Det var en massa träd, vackra träd som blommade så grant med röda blommor. Det var ju en idyll tyckte vi, dessa hus med sina vedbodar. Det är klart, jag kanske romantiserar lite men jag trivdes väldigt gott i den gamla stadsdelen, berättar Gullmaj.

– Gårdarna, de gamla landshövdingehusen med utedassen. Utsikten över taken och bodarna. Alltihop är borta och jag tycker att det är det finaste i Gamlestan som de jämnat med marken.

Bostäder och arbetsplatser blandat

Hon berättar om den rostfria diskbänken som kostade dem en krona mer i hyra. 25 kronor i månaden fick de betala för lägenheten på andra våningen i gårdshuset.

– Och innanfönstren som vi satte dit på vintern fick tätas med pappersremsor. Ibland lossnade de och fladdrade och pep i vinddraget i springorna.

Gullmaj minns när våren kom och hon tog ut innanfönstren, och ljuden som var helt annorlunda än idag. Folk pratade och piskade mattor eller högg ved.

– Det var inte så mycket bilar då i slutet på 50-talet, det var spårvagnen och en och annan bil, sen kunde ungarna vara ute och cykla på trottoaren. Det var mera park, man kunde röra sig och barnen kunde leka på ett helt annat sätt.

Abborren var ett blandat kvarter, med både bostäder och arbetsplatser. Längs hela Artillerigatan låg butiker och små verkstäder.

– Man kunde gå ut och köpa allt i Gamlestan. Det var specialbutiker, Kahls kaffe, tobaksaffärer, charkuteriaffären, speceriaffären, grönsakshandeln, fiskaffär. Och tyger och kläder, man behövde inte åka in till Göteborg och köpa någonting.

Kanonvagnar med järnhjul

– Ja, på hörnet vid Hornsgatan låg en tobaksaffär, sen en radioaffär, vägg i vägg låg Citybasaren, som hade porslin och en massa annat, säger Kent.

– Sen kom en port, det var nummer 15, nej nummer 13, sen kom cykelaffären, efter den kom en speceriaffär, och en grönsaksaffär och en tid låg där en liten tygaffär. Sen kom en godisaffär, Gamlestadens ramaffär och längst ut på hörnet tvättanstalten Gloria, berättar Gullmaj.

Kent bodde i kvarteret Abborren också som barn, på Hornsgatan 4. På den tiden var Artillerigatan kullerstensbelagd, och regementet A2 hade sina övningar och utryckningar.

– De drog förbi ute på gatan med alla sina hästar och kanonvagnar med järnhjul, det var ett öronbedövande väsen.

Trafiken skulle fram

Men Abborren hade börjat förfalla redan när familjen Brodén bodde där på 50-talet. Husen renoverades inte. Stora trafikplaner skulle sättas i verket, sådan var tidsandan.

De nya förorterna skulle förses med stora matarleder och riksväg 45 byggas ut till sexfilig stadsmotorväg rakt genom Gamlestaden upp mot Karlstad. Gamlestadstorget skulle ”utformas till en effektiv trafikmaskin”. Därför måste Abborren bort, precis som flera andra stora kvarter med landshövdingehus.

Men största delen av de storslagna trafikplanerna sattes aldrig i verket, fast då var Abborren redan bortom räddning.

Det enda som mot slutet var i någorlunda skick i det nedgångna kvarteret var dasset nere på gården som Gullmaj och hennes grannar höll noga rent. De turades om med att städa trappor och dass.

– Jovisst, det var omodernt, men jag är ju uppvuxen med omodernt. Med kaminer och dass på gården. Det var bara att ta varmvatten i spannen, gummihandskar och hård skurborste och så ner och skura dasset tills det sken!

En lugnare gata igen

Träden längs Artillerigatan som Gullmaj berättar om var hagtornsträd som blommade med röda blommor på våren, de sista fälldes i januari 1971.

Men nu pågår arbetet med att flytta tillbaka spårvägen till mitten av gatan, två körfält tas bort och nya träd planteras från Bellevue ner till Gamlestadsbro. Artillerigatan, idag en av Göteborgs mest ogästvänliga och trafikerade gator, ska bli en mindre och grönare gata igen.


Artillerigatan sett mot väster någon gång på 30-talet. I och med byggandet av Kvibergslänken ska en stor del av de 20.000 bilar som passerade varje dygn ledas en annan väg. Foto: Göteborgs stadsmuseeum.

Carin Smederöd
 

 

Detta händer snart

Bagaregårdens kulturhus

 

Fotboll

Qvidings premiär i superettan "återkomsten"

Härlanda tjärn

Barnens paradis i östra göteborg

Kålltorps fritidsgård

 

Skatås

Joggarnas paradis i östra göteborg med bland annat en milslinga som bjuder på fler naturskiftningar än man kan ana.

Kristinedal

Östra göteborgs allaktivitetspärla när det gäller all slags inomhusträning.

 

Våra erbjudande se nedan

Till dig som vill gå ut och äta

Beställ två varmrätter betala för en gäller måndag till torsdag och två personer Januari tom Mars månad 

Tala om att du stödjer Kallebäckskälla och du får en överraskning

 

 

Det här händer i Gamlestaden

Sliten stadsdel får nytt liv

Gamlestaden domineras av fabriksbyggnader och genomfartstrafik. Men här finns också charmiga landshövdingekvarter, småbutiker, stor variation av företag och en mångkulturell atmosfär i ett av Göteborgs bästa kollektivtrafiklägen.
Nära centrum dessutom.
- Vi försöker knyta ihop Bagaregården, Gamlestaden och Kviberg i en sammanhängande stadsstruktur. Den nya översiktsplanen visar var det går att förtäta. Men först måste trafiken lösas, säger Ann Catrin Kärnä, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.
Nu tar kommunen ett samlat grepp över Gamlestaden: Översiktsplanen omfattar drygt 100 hektar. Cirka 1 600 nya lägenheter och 150 000 kvm lokaler för handel, kontor, kultur, fritid med mera beräknas få plats.
SKF:s fabriksområde upptar halva ytan, och där är redan mycket på gång. Bolaget håller successivt på att lämna sina gamla byggnader vid Artillerigatan och flyttar till modernare lokaler på andra sidan Säveån.
- De nya produktionsprocesserna och kravet på rationella materialflöden passar inte in i flervåningshus med hiss, säger Henrik Söderström, fastighetschef på SKF Sverige AB.
Hittills har Kungsleden AB tagit över ungefär två tredjedelar av de TOMMA lokalerna. 55 olika företag har redan flyttat in i området som kallas Nya Kulan.
- Fabriksytorna görs om i den takt vi får nya hyresgäster. Alla kan påverka sin planlösning, säger Joachim Hult, förvaltare på Kungsleden AB.
SKF:s område är fortfarande välbevakat och instängslat. Men dagtid är Nya Kulan öppet för allmänheten, och det är intressant att vandra runt bland byggnader från skilda epoker.
I stadsbyggnadskontorets vision sparas den karaktäristiska fabriksmiljön. Men genom att riva valda delar skapas plats för ett nytt handels- och aktivitetscentrum. Samtidigt får Säveån en mer framträdande roll.
- Försvinner den plåtklädda byggnaden mot Artillerigatan och den gamla härden inne i området går det att få friytor för saluhall, teater och sport. Vi räknar också med 20 procent bostäder i påbyggnader eller fristående hus, säger Ann Catrin Kärnä.
Ombyggnaden fortsätter också i Gamlestadens Fabriker. Just nu pågår arbetet med att förvandla den stora fastigheten vid Bingolotto till ett minisjukhus med cirka hundra anställda.
- Det mesta i den gamla fabriken är uthyrt i dag. Men det går att bygga nytt ovanpå och i luckor mellan de gamla byggnaderna. Översiktsplanen visar hundra nya bostäder och ett hotell, säger Joakim Muskantor, vd på Askungen Förvaltning.
Sedan några år arbetar han och andra fastighetsägare med att skapa tryggare miljöer. Enkäter visar att Gamlestadstorg och den stora, mörka viadukten upplevs som den mest osäkra platsen.
- Gamlestadstorget är ett av Göteborgs bästa kollektivtrafiklägen. Vi vill ersätta viadukten med en lågbro så att all trafik hamnar i ett plan. Då går det att bygga minst 800 lägenheter och få en mer stadsmässig miljö här i porten till nordost, säger Ann Catrin Kärnä.
GP har tidigare presenterat vinnande förslag i den internationella arkitekttävlingen om ny knutpunkt för kollektivtrafik och nya bostadskvarter vid Gamlestads torg. Det ska ge inspiration i detaljplanearbetet som startar när översiktsplanen väl godkänts av fullmäktige./ GP.

Ett genuint affärsområde endast ett stenkast från centrum. Torget är ett större köpstråk längs Redbergsvägens båda sidor. I Olskroken står ett tjugotal butiksverksamheter till ditt förfogande med ett brett sortiment av både dagligvaror och sällanköpsvaror, här finns en ovanligt stark butiksmix för den köpsugne. Fisk och frukt & grönt handlar du hos någon av de mysiga små fiskbodar som finns på torget. Du tar dig lätt hit med både buss, spårvagn och bil på 5 minuter från city.

Välkommen till oss! /Företagarföreningen Olskroken