latest news

links

other useful links

CD-Player repair

Speaker test and repair

Playlists

 

 

 

 

 

Technics SB 7

Avancerad konstruktion med problem

Technics SB-7 hör till det mest välgjorda vi sett i högtalarväg. Lådorna har en otroligt fin finish och det formligen blänker om de polerade metalldelarna. Japanskt träarbete har en enastående kvalitet som kan få bra svenska modeller att verka som rena hemslöjden.

Vi har redan tidigare beskrivit den nya sorts kon av honungskaketyp man använder för både bas- och mellanregisterelementen i SB-7 (H&M 10/80). Konerna för dessa element är helt plana vilket innebär att man inte behöver förskjuta elementen på djupet för att få fasriktighet. Sitter man rakt framför kommer med andra ord ljudet till örat samtidigt från de olika elementen även om de sitter på en plan frontyta.

Diskanten har ett extremt lätt membran som i princip består av en talspole i ett verkligt kraftigt magnetgap. Diskanten sprids med hjälp av en sorts reflektor i en bred horisontell vinkel och en något smalare vertikal vinkel.

Lyssnar man till SB-7 vid svag eller normal volym får man ett ovanligt transparent ljud med brett frekvensomfång, under förutsättning att man har en föstärkare som tål låga impedanser. Impedansen på denna modell skall vara 8 ohm nominellt men vid 3 100 Hz sjönk den kraftigt och hade ett så ovanligt lågt värde som 2,9 ohm. Det är väsentligt lägre än vad t ex DIN-normen tillåter även för en 4 ohms modell. Detta kan skapa problem för förstärkaren. Vi provade först en vanlig förstärkare (Sony TA-F70) som låter utmärkt med de flesta högtalarmo-deller. Med SB-7 lät den inte bra. Vi bytte då till NAD 3020, en förstärkare som är känd för att "klara av svåra högtalare". SB-7 är en svår högtalarmodell och NAD-förstärkaren gav ett betydligt bättre resultat. Från att ha låtit ansträngt blev ljudet mjukare och mer levande.

Det finns emellertid ytterligare problem. Spelar man med kraftig volym så händer det saker. För det första så låter basen grötig och oren. För det andra så låter diskanten illa och spelar man ganska högt så försvinner den helt i och med att ett inbyggt skyddsrelä kopplar bort diskanten helt för att skydda den för överbelastning. Det är p g a bort-koppling som distorsionskurvan för hög effekt avbryts tvärt strax över 5 000 Hz. Som tur är går den lätt att återställa genom att man helt enkelt trycker in en röd knapp.

Lyssningsintryck:

Vid låg volym låter hela tonomfånget rent och transparent. Lägsta basen är något svag i styrka medan diskanten låter påfallande ren och luftig. Vid kraftig volym börjar högtalaren låta ansträngd och oren i bas och diskant för att vid rejäl ljudstyrka låta grumlig och då försvinner diskanten tack vare att säkringen löser ut för diskantele-mentet. Passar bäst för akustisk musik med måttlig styrka.

      

Data

Märkeffekt: 90 W DIN, 130 W musikeffekt

Impedans: 8 ohm

Verkningsgrad: 0,13%

Princip: Sluten låda

Bestyckning:                         Bas 1 st 25 cm,  Mellanregister 1 st 8 cm, Diskant 1 st "Leaftweeter"

Mått: 36x63x31,8 cm